Premi Internacional de Meteorologia Eduard Fontserè 2013

Per acam el 12/11/2013 | 3889 visites

 

Premi Internacional de Meteorologia Eduard Fontserè 2013

S'ha resolt el quart Premi Internacional de Meteorologia Eduard Fontserè convocat per l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM), destinat a distingir treballs de recerca de meteorologia o climatologia que facin aportacions rellevants, en particular pel que fa al coneixement de la Mediterrània occidental. El premi, dotat amb 2.500 euros, està  finançat pel Servei Meteorològic de Catalunya i l'Àrea de territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona,

El jurat i l'Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) volen destacar l’alt nivell dels treballs presentats a aquesta darrera convocatòria.

El premi ha estat concedit al treball “Trends and extremes of drought indices throughout the 20th century in the Mediterranean” publicat a la revista Natural Hazards and Earth System Sciences per Pedro Sousa, Ricardo Trigo, Paul Aizpurua, Raquel Nieto, Luis Gimeno i Ricardo Garcia-Herrera.

Aquest treball analitza els valors extrems i les tendències de les sequeres a la Mediterrània i ha estat seleccionat per la seva gran rellevància científica, la importància de la seva temàtica, pulcritud metodològica, i la significació climàtica dels resultats. La metodologia proposada integra patrons de variabilitat climàtica (NAO) amb l’índex de sequera utilitzat. Presenta a més una aplicació potencial per a millorar les prediccions estacionals de les sequeres a la Mediterrània. El treball, es focalitza en un tema d'elevat interès, no només meteorològic, sinó també socioeconòmic aportant nou coneixement sobre la matèria. Per tot això el jurat l'ha considerat mereixedor del premi d'aquesta quarta edició.

El premi es lliurarà a les XIX Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè que tindran lloc a Barcelona els propers dies 22, 23 i 24 de novembre (http://www.acam.cat/19jef).

Barcelona 12 de novembre de 2013