Premis Eduard Fontserè 2015

Per acam el 21/10/2015 | 3176 visites

L'Associació Catalana de Meteorologia (ACAM), entitat sense afany de lucre dedicada a la promoció i divulgació de la meteorologia, anuncia els treballs guanyadors dels Premis de Meteorologia Eduard Fontserè 2015.

Aquests guardons convocats per l'ACAM estan destinats a premiar estudis sobre la meteorologia i climatologia de Catalunya o en general de la Mediterrània Occidental i temes afins.

El jurat dels premis i l'ACAM destaca l'elevada participació i qualitat dels treballs presentats. De fet, en cada modalitat s'ha decidit premiar dos treballs ex aequo que compartiran l'import del premi.

MODALITAT ESTATAL, dotada amb un premi de 1500 EUR amb el suport de l'Agencia Estatal de Meteorología, es concedeix als treballs:

  • Tendencias climáticas en Vigo” realitzat per Damián Caballero per l’estudi exhaustiu del canvi climàtic detectat a Vigo en el marc del canvi climàtic global del qual s’ha fet un excel·lent resum introductori,

 

  • “Anàlisi sinòptica de les nevades intenses a Girona durant el període 1890-2014” realitzat per Gerard Taulé per l’exhaustiu treball de recerca de la climatologia de les nevades a la ciutat de Girona i l'anàlisi del marc sinòptic en que es produeixen, des de finals del segle XIX fins a l’actualitat.

 

MODALITAT INTERNACIONAL, dotada amb un premi de 2500 EUR amb el suport de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i Servei Meteorològic de Catalunya per:

  • “Sea surface temperature and torrential rains in the Valencia region: modeling the role of recharge areas” realitzat per Francisco Pastor, José Antonio Valiente i María José Estrela. Aquest treball s’ha escollit valorant la qualitat del treball de modelització de les pluges torrencials en la regió de València i  en especial de l’efecte de la temperatura del mar i de les àrees de recàrrega d'humitat, destacant la seva possible aplicació en altres àrees de la  Mediterrània Occidental.

 

  • “Principal sequence pattern analysis of episodes of excess mortality due to heat in the Barcelona Metropolitan area” dels autors Juan Carlos Peña, Montserrat Arán, Josep Miquel Raso i Núria Pérez-Zanón. S’ha seleccionat aquest estudi valorant la novetat de la metodologia emprada en la identificació de seqüències de patrons meteorològics  en l’estudi de la mortalitat estival  en la zona de Barcelona. Aquest estudi és especialment rellevant en el marc de l’escalfament global i el seu impacte sobre la població.

 

Aquests quatre treballs seran presentats, juntament amb altres ponències, a les XXI Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè que organitza l'ACAM els propers dies 27, 28 i 29 de novembre a Barcelona en l'acte de cloenda de les quals es farà el lliurament de premis (més informació a http://www.acam.cat).