X Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè

Observatoris meteorològics

BARCELONA 26, 27 i 28 DE NOVEMBRE DE 2004

Per desè any consecutiu l'Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) dirigeix i porta a terme les Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè. Com cada any parell, les Jornades són monogràfiques i duren un dia, tot i que enguany, en l'escaiença del centè aniversari dels observatoris de l'Ebre i del Fabra, es faran dues activitats complementàries en aquests dos observatoris, tan significatius per a la meteorologia catalana. També s'ha preparat una biografia del doctor Fontserè, que serà presentada i distribuïda en el decurs de les Jornades.

Aprofitant el centenari del Fabra i de l'Ebre, l'ACAM considera oportú de dedicar aquestes jornades als observatoris meteorològics, oimés ara que la meteorologia té un envit de continuïtat i/o d'automatització. A tal fi, doncs, hi han estat convidats representants dels observatoris mundials més representatius, com ara els de Mauna Loa, Izaña o Atacama, sense oblidar el que va ser la nineta dels ulls de Fontserè, el del Turó de l'Home.

El propòsit de l'ACAM no és pas tan sols de reconèixer la contribució d'aquests observatoris a un millor coneixement de la meteorologia, sinó també de divulgar l'estat actual i la història d'aquests coneixements, la climatologia i els fenòmens meteorològics més destacats, amb curiositats, anècdotes i rècords.

Com sempre, aquestes jornades es porten a terme gràcies a la col·laboració d'entitats i institucions que abonen la divulgació rigorosa de la meteorologia portada a terme per l'ACAM des que fou instituïda.

PROGRAMA DE LES JORNADES:

Dissabte, dia 27 de novembre

COSMOCAIXA

Teodor Roviralta, 47-51. 08022 Barcelona

matí:

08.30 Recollida de documentació i credencials.

09.00 Presentació de les Jornades.

09.30 Primera ponència: L'Observatori del Turó de l'Home. Miquel Messeguer i García de Castro.

10.00 Segona ponència: Observacions meteorològiques a l'observatori de l'Ebre. J. Germán Solé, cap de la Secció de Meteorologia, Clima i Activitat Solar de l'Observatori de l'Ebre.

10.30 Tercera ponència: La estación 89064 en la isla Livingston (Antártida). Juan M. Cisneros.

11.15 Torn obert de preguntes.

11.30 Descans. Cafè. Refrigeri.

12.15 Quarta ponència: El observatorio atmosférico de Izaña (Tenerife). Un enclave excepcional para el estudio y conocimiento de la atmósfera. Fernando de Ory Ajamil, Emilio Cuevas Agulló. Observatorio Atmosférico de Izaña. Instituto Nacional de Meteorología.

12.50 Cinquena ponència: The National Oceanic and Atmospheric Administration Baseline Atmospheric Observatories: (I) Mauna Loa and Samoa obsevatories. Russ C. Schnell i David J. Hofmann. Climate Monitoring and Diagnostics Laboratory. Boulder, Colorado, USA.

13.35 Torn obert de preguntes.

14.00 Final de sessió.

tarda

16.00 Sisena ponència: L'Observatori Fabra, prop d'un segle observant el clima de Barcelona. Antonio Gázquez i Marc J. Prohom. Secció Meteorològica i Sísmica de l'Observatori Fabra.

16:40 Setena ponència: El clima costero del Desierto de Atacama. Flavia Velásquez F. Geógrafo. Secretaría Regional Ministerial de Vivienda y Urbanismo, Región de Tarapacá y Universidad Bolivariana, Sede Iquique. Xile.

17.20 Torn obert de preguntes

17:30 Descans. Cafè.

18.20 Vuitena ponència: The National Oceanic and Atmospheric Administration Baseline Atmospheric Observatories: (II) the South Pole and Alaska obsevatories. Russ C. Schnell i David J. Hofmann. Climate Monitoring and Diagnostics Laboratory. Boulder, Colorado, USA.

19.00 Torn obert de preguntes.

19:10 Taula rodona: Observatoris meteorològics al segle XXI.

20.30 Cloenda de les jornades: acte presidit pel director del Servei Meteorològic de Catalunya, senyor Joan Pallisé, el president de l'ACAM i un representat de la direcció del Instituto Nacional de Meteorologia.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Divendres dia 26. Visita a l'Obervatori Fabra a les 20.00. Accés lliure. Formulari d'inscripció, en aquesta mateixa butlleta. Places limitades.

Diumenge dia 28, visita a l'Observatori de l'Ebre. Viatge i dinar, 30 euros. Sortida de Barcelona amb autocar a les 8:30. Arribada a L'observatori de l'Ebre a les 11:30. Visita Observatori fins les 13:30 i posterior desplaçament cap a dinar en un restaurant de la zona. En acabar tornada a Barcelona. Formulari d'inscripció, en aquesta mateixa butlleta. Places limitades.

ACTE COORGANITZAT PER Associació Catalana de Meteorologia, Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Instituto Nacional de Meteorología, Museu de la Ciència-Fundació "la Caixa" i el Servei Meteorològic de Catalunya de la Generalitat de Catalunya.

INFORMACIÓ GENERAL

Seu de les Jornades

COSMOCAIXA

Teodor Roviralta, 47-51.

08022 - Barcelona

Secretaria de les Jornades

Associació Catalana de Meteorologia

Ap. de Correus, 203

08940 Cornellà deLlobregat

http://www.acamet.org

Tel/Fax: 93-818 6865

email:acam@acamet.org

(Informació: dies feiners de les 10.00 a les 14.00).

INSCRIPCIONS

Es formalitzaran enviant per correu o FAX el butlletí d’inscripció i una còpia de l’ingrés bancari a:

Associació Catalana de Meteorologia

Apt.Correus, 203

08940 - Cornellà de Llobregat

Fax: 93-818 6865

Les inscripcions no es consideraran vàlides sense la còpia de l’ingrés bancari. Places limitades.

Entitat bancària

La Caixa.

Agència Av. Litoral, 24-34

08005 Barcelona.

Nº del compte corrent: 2100 1824 12 0200016533

Drets

Accés a les sessions de COSMOCAIXA, traduccio anglès-català, documentació, refrigeris, un exemplar de la publicació de les ponències presentades, la biografia del doctor Fontserè i, opcionalment, les vistes al Fabra i a l'Ebre.


butlleta d'inscripció


triptic de les jornades

ORGANITZACIÓ

Associació Catalana de Meteorologia

Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona

Instituto Nacional de Meteorología

Cosmocaixa

Servei Meteorològic de Catalunya de la Generalitat de Catalunya