Miquel Ballester i Cruelles, in memoriam

Molt poc abans de deixar aquest llibre compost i corregit vàrem rebre la trista nova del traspàs del nostre vell i admirat amic, doctor Miquel Ballester i Cruelles, eminent solleric, científic prolífic i autoritat mundial en matèria de física atmosfèrica, que es va morir el dia 8 de novembre de 2008 a casa seva, a Sóller, als vuitanta-nou anys.

Feia molts anys que Miquel Ballester mantenia contactes amb l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM). A més, l’any 1997 va ser convidat a les III Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè, l'aplec anual que organitza l’ACAM. En aquella ocasió va llegir-hi una ponència, titulada “ Meteorologia: del determinisme al caos”. Un tema, el del caos, que l’apassionava i que va tractar amb el rigor i amenitat que el caracteritzaven i amb aquell entusiasme que era capaç de transmetre i d'encomanar a l’audiència que l’escoltava.
Des de llavors Miquel Ballester van estrènyer encara més els lligams amb l'ACAM, fins que l’any 2000 va entrar a formar part de la Junta, com a vocal de les Illes Balears. Durant tots aquests anys, malgrat l'edat, va mantenir-se ben actiu i, sempre que podia, feia cap a Barcelona per assistir a les assemblees de l’ACAM i a les Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè.

L’any passat, en ocasió de les XIII Jornades, es van lliurar els primers premis de Meteorologia Eduard Fontserè, tant de modalitat internacional com local. En Miquel Ballester va enviar un treball titulat “Solitons de Rossby, modons en meteorologia i física del plasma“ . Dins els actes de lliurament dels premis, l’ACAM va considerar oportú d'atorgar-li un premi de reconeixement a la seva llarga trajectòria de meteoròleg. Per motius de salut no va poder assistir al lliurament del premi que li vàrem enviar a casa. Tot seguit reproduïm la carta que ens va adreçar de participació en els primers premis de Meteorologia Eduard Fontserè.

Des de l’ACAM volem expressar el nostre condol per la pèrdua d’una persona i d’un meteoròleg que fins als darrers dies de la vida va perseverar en la feina i la comesa, i que va voler compartir coneixements, experiència i bon humor amb tots els qui l’envoltaven.

ACAM
Novembre 2008

ballester

ballester