Un congrés de rècord

El congrés anual de la Societat Europea de Meteorologia, celebrat a Barcelona entre el 2 i el 6 de setembre, ha estat un èxit rotund de participació. Segons les dades publicades al web del congrés, hem tingut:

  • 996 participants presencials
  • 84 participants en línia

En total, 1068 participants de 46 països d'arreu del món. Són xifres de rècord en els congressos que l'EMS ha organitzat al llarg dels darrers 25 anys.

Un congrés per avançar cap a una Europa climàticament neutra

El lema central d'aquest congrés, escollit per l'ACAM, era El paper de la recerca en meteorologia i climatologia per l'assoliment d'una Europa climàticament neutra. Justament, la conferència plenària del primer dia del congrés, pronunciada per Ana Romero (AMB) va ser sobre l'adaptació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona al canvi climàtic, especialment a les altes temperatures extremes. Romero va desgranar diferents projectes que ha impulsat l’AMB a diferents municipis adreçats a augmentar la resiliència dels col·lectius més vulnerables davant l’augment de temperatura, com ara l’enjardinament i rehabilitació de places o estratègies per augmentar les zones d’ombra.

Justament abans, la professora Sue Grimmond, de la Universitat de Reading, va ser guardonada amb la màxima distinció que atorga l'EMS, la medalla de plata, i amb motiu d'aquest reconeixement, va oferir una ponència sobre el clima i la meteorologia de les ciutats i les oportunitats i reptes que tenen davant l'objectiu d'aconseguir una Europa climàticament neutra.

Image
Lliurament de la Medalla de Plata de l'EMS a Sue Grimmond

Commemoració del 25è aniversari de l'EMS

Per celebrar el 25è aniversari de la societat, la inauguració del congrés va prendre la forma d'una taula rodona, on va participar el president de l'ACAM, Jordi Mazón, la presidenta de l'EMS i de la Royal Meteorological Society, Liz Bentley i la directora executiva de l'AMS, Stella Kafka, entre d'altres. De manera conjunta, van debatre sobre la relació entre l'EMS i les societats membres i la direcció que hauria de prendre l'EMS en el futur. 

De tota manera, l'acte central d'aquesta celebració va ser la festa organitzada pel Servei Meteorològic de Catalunya al Palau Reial de Pedralbes. A més de diverses autoritats, s'hi van convidar uns 400 congressistes. En aquest acte, va prendre la paraula Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya i Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Els assistents van poder gaudir d'una mostra de gastronomia catalana, de la música de Súper Gegant i d'una emotiva actuació castellera, a càrrec dels Castellers de Sants.

Image
Pilar aniversari EMS25 EMS2024

Gran acollida de les activitats organitzades per l'ACAM

L'ACAM, com a organitzadors locals del congrés, juntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya, vam ser els encarregats de preparar excursions per donar a conèixer als assistents equipaments i institucions de Barcelona relacionades amb la meteorologia.

Totes les excursions es van omplir i, en el cas de la sortida a l'Observatori Fabra, el dilluns al matí ja s'havien esgotat les 50 places que oferíem. D'aquesta manera, dimarts, 50 congressistes van poder visitar l'Observatori i saber detalls de la seva història i les peculiaritats del seu instrumental, gràcies a les explicacions del nostre soci Marc Prohom, també observador del Fabra.

Dimecres, també amb totes les places esgotades, una seixantena de persones es van dirigir al Barcelona Supercomputing Centre (BSC), on van poder visitar les instal·lacions que allotgen el MareNostrum5 i gaudir de la conferència que els va fer en Paco Doblas, director del Departament de Ciències de la Terra del BSC.

Finalment, dijous es va poder dur a terme la visita al dipòsit pluvial del parc de Joan Miró, que també va comptar amb una cinquantena de participants.

Image
Visita Fabra EMS2024

Alt nivell científic i premi a un treball de l'SMC

Com és habitual en aquest congrés, totes les sessions giren al voltant de tres grans eixos: la comprensió dels processos meteorològics i climàtics, aplicacions i sistemes operatius i la implicació amb la societat

Quant a la comprensió dels processos meteorològics i climàtics, va tenir un paper destacat la campanya internacional LIAISE, protagonista de la conferència plenària de dimarts, pronunciada per Aaron Boone (Centre National de Recherches Météorologiques-Météo-France). Boone va fer un resum de la campanya de mesures que es va dur a terme l’any 2022 al pla de Lleida i dels primers resultats científics d’aquest projecte, en el qual també està implicat l’SMC. 

La conferència plenària dels sistemes operatius i aplicacions va anar a càrrec de Paco Doblas (BSC), que reivindicà els processos operatius en el camp de la climatologia, amb l’objectiu d’adaptar-se a les demandes dels usuaris finals. Dins d’aquest eix temàtic, també es va incloure una sessió específica sobre l’aprenentatge automàtic en meteorologia i climatologia, amb 20 presentacions orals i una desena de pòsters. Les presentacions van mostrar com l’aprenentatge automàtic es comença a aplicar per millorar el pronòstic de meteors tan diversos com la precipitació, la calamarsa, les tempestes, el tipus de precipitació o la visibilitat. 

Image
Aula Magna EMS2024

Pel que fa a la implicació amb la societat, la conferència central va anar a càrrec de Brigitte Perrin, cap de comunicació de l’OMM, que va parlar dels problemes de la desinformació en l’era de la intel·ligència artificial, però també de les solucions que pot oferir, com ara el xat “askWMO”, que genera respostes utilitzant com a font d’informació només documents tècnics avalats per l’OMM. En aquest eix també es va tractar de com l’usuari final rep la informació meteorològica i la incertesa que té associada.

Finalment, cal destacar que un treball de l'SMC va rebre el premi del millor pòster del congrés, un anunci que es va fer just a la clausura. El treball, presentat per Albert Aparicio (soci de l'ACAM) i del qual en són coautors Anna Rius, Laura Barberia (també sòcia de l'ACAM), Anna Miró, Juan Carlos Peña i Adrián Ruiz té per títol “Millorant l’accés dels informes meteorològics i el temps de resposta: com l’SMC encara l’augment de les reclamacions relacionades amb la meteorologia”. El pòster explica com s'ha automatitzat un sistema per respondre ràpidament a les sol·licituds de dades. La innovació que representa aquest enfocament i, sobretot, el seu valor de cara a la societat, van ser els aspectes més valorats per part del jurat internacional.

Image
Pòster SMC premiat EMS2024