Barcelona, 23, 24 i 25 de novembre de 2001
Com tot any senar l'Associació Catalana de Meteorologia ( ACAM ), porta a terme les Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè de caire general. Això significa que tenen una durada de tres dies començant pel divendres i acabant el darrer diumenge del mes de novembre.
En totes les Jornades senars es realitza un acte institucional per commemorar el naixement d'eminents meteoròlegs que han contribuït al coneixement i divulgació de la Meteorologia de la Mediterrània Occidental. Enguany es compleix el 250 aniversari del naixement del doctor Francesc Salvà i Campillo (1751-1828). Hem volgut retre-li un homenatge per la seva contribució a l'observació meteorològica de Barcelona. Això permet que aquesta ciutat disposi d'una de les series instrumentals més llargues i antigues d'Europa.
El segon homenatjat es l'eminent meteoròleg Josep Maria Jansà i Guardiola (1901 - 1994 ) de qui celebrem el centenari del seu naixement. Si Eduard Fontserè es considerat el pare de la Meteorologia Catalana, Josep Maria Jansà ho és de la meteorologia Mediterrània. La proximitat en el temps del seu naixement encara manté molt viu la impressionant tasca d'investigació meteorològica que va portar a terme. Això queda mínimament reflectit en els recordatoris i notes biogràfiques que l'ACAM ha inclòs en aquest llibre. Però la tasca d'en Josep Maria Jansà és tant important i vigent que, posats en contacte amb el seu fill Agustí Jansà, hem reeditat en un altre llibre aquells treballs que d'alguna manera son els fonaments actuals de la Meteorologia Mediterrània.
Però si és molt important recordar el nostre passat meteorològic encara ho es més conèixer el present al que esta dedicat el cos principal de les Jornades. Per això ens hem posat en contacte amb el Servei Meteorològic de Catalunya, el Instituto Nacional de Meteorologia, l'Observatori de l'Ebre, la Universitat Jaume I de Castellò, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat de Barcelona i amb National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) dels EEUU. Tot plegat per saber més i millor la meteorologia de casa nostra així com fenòmens que es produeixen tant a la Mediterrània Occidental com en d'altres indrets del món.
Enguany hem volgut tractar un tema que probablement per si sol mereixeria unes jornades. El darrer dia del passat mil·leni un sobtat canvi de temps acompanyat de vents huracanats provocà un tràgic desenllaç al Balandrau, cim situat al Pirineu Oriental. Un cop més es posava de manifest com d'adverses son les condicions meteorològiques a muntanya. Per saber que va succeir aquell fatídic dia us oferim el primer treball meteorològic d'aquest fenomen, la climatologia de la zona i sobretot el comentari d'experimentats alpinistes i en particular la colpidora narració d'un dels pocs supervivents que d'una forma planera relata com de sobtat i fatídic va ser el canvi de temps el 30 de desembre de 2000.
Un any més, amb l'edició d'aquest setè llibre de les Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè, l'ACAM espera contribuir molt modestament a la divulgació dels coneixements actuals d'aquesta " endimoniada, capritxosa i autàrquica" meteorologia Mediterrània Occidental, tal com la va definir l'il·lustre meteoròleg Josep Maria Jansà.
ACAM, tardor 2001