Arriben les XXVIII JEF

Puntuals a la cita de cada any, el dissabte 26 de novembre de 2022 se celebraran les XXVIII Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè. Enguany recuperem el format íntegrament presencial, amb blocs de ponències al matí i a la tarda i temps per a conversar i parlar amb els autors dels pòsters que es presentaran. Reserveu-vos la data!

Com cada any parell, les jornades són monogràfiques i el tema d'enguany és "La comunicació meteorològica i climatològica en l’era digital". La principal novetat respecte a edicions anteriors serà la durada de les ponències, que s'ha limitat a 20 minuts, seguit d'un torn de preguntes de 10 minuts.

El repte de la comunicació

Un dels grans reptes de la meteorologia i la climatologia arreu del món és assolir una comunicació efectiva, entenedora per al receptor i que l'ajudi en la presa de decisions, sigui en l'àmbit més domèstic o en sectors estratègics. 

En aquest sentit, els pronòstics, consells i avisos meteorològics s'han d'intentar comunicar de manera efectiva per engegar accions adequades, sobretot per afrontar extrems meteorològics i climàtics d’alt impacte. Alhora, també és necessari fomentar l’intercanvi de coneixement entre la comunitat meteorològica i climàtica i els actors socioeconòmics: des de qui pren decisions fins al públic general, així com desenvolupar noves vies per a comunicar avenços científics.

És per tots aquests motius que hem decidit dedicar les XXVIII Jornades a aquesta temàtica, sobretot en uns temps en què la previsió meteorològica i els avisos poden arribar al mòbil sense saber-ne la font, el sentit ni què s’espera del ciutadà davant una situació meteorològica de perill. A més, l’abundància de mitjans d’informació (o desinformació), juntament amb la notorietat de la meteorologia i dels avenços en el coneixement del canvi climàtic representen un repte molt gran perquè la societat, en tots els nivells, rebi informació de les fonts adequades, basades en el rigor científic i, alhora, de forma amena i entenedora.

La junta de l'ACAM està treballant en aquest moment per tancar un programa de ponències que esperem que trobeu atractiu, on comptarem amb l'expertesa de persones que s'han involucrat en la comunicació científica des de diferents vessants: l'acadèmic, el divulgatiu, els mitjans de comunicació, l'empresa privada o les institucions governamentals.

Ben aviat farem públic el programa, estigueu atents a les publicacions de les nostres xarxes socials i a la web de l'ACAM. 

Crida de pòsters

Image
Sessió de pòsters de la 27 Jornades Eduard Fontserè, 2021

Amb l'anunci de la data de les Jornades Fontserè, fem la crida perquè els assistents que vulguin presentin un pòster per a donar a conèixer la seva feina. És una bona oportunitat perquè estudiants, professionals i públic en general coneguin la recerca en meteorologia i climatologia que es fa en l'àmbit de la Mediterrània Occidental.

Si voleu presentar un pòster, envieu-nos un resum abans del 15 de novembre de 2022 a posters.jef@acam.cat. Aquest resum serà publicat al llibre de les Jornades, juntament amb els resums de les ponències convidades.

Trobareu un model de resum adjunt en aquesta pàgina. Us demanem que no sigui massa extens (entre mitja i una pàgina) i que inclogui una figura i almenys un enllaç a una publicació, sobretot si està relacionada amb la recerca que presentareu.

Document