Barcelona, 28, 29 i 30 de novembre de 2003
L'any 1995 un grup d'amics i companys de feina de l'àmbit de la meteorologia ens vàrem reunir per recordar la figura i l'obra de l'eminent meteoròleg barceloní, Eduard Fontserè i Riba ( 1870-1970), considerat el pare de la meteorologia catalana, que va dedicar una part de la seva vida centenària a estudiar, conèixer i divulgar la meteorologia de casa nostra.
Durant aquests darrers nou anys, amb el centenar i mig de socis de l'Associació Catalana de Meteorologia, hem mirat de contribuir a conèixer millor la nostra meteorologia, bo i recordant les facetes humana i científica dels qui ens han precedit. Enguany volem honorar Joaquim Febrer, Hemenegildo Gorria i, sobretot, el jesuïta Benet Viñes. En aquest llibre, hi trobareu unes breus notes històriques de tots ells, i especialment de la tasca feta en favor de la meteorologia de casa nostra o de fora, com és el cas d'en Benet Viñes. La importància d'aquest meteoròleg, d'aquest català universal, malauradament encara desconegut a casa nostra, però venerat sobretot a les Antilles, fa que li dediquem una part d'aquestes novenes Jornades i que en reeditem les famoses lleis Viñes, que fins l'any 1950 foren fonamentals per a preveure l'evolució dels huracans a tot el món. Juntament amb aquest llibre, i dins les IX Jornades de Meteorologia, també lliurem una extensa biografia del pare Viñes en català, editada per l'Ajuntament de Poboleda en record del seu fill il·lustre.
Al costat d'aquest recordatori del pare Benet Viñes, també hem volgut conèixer de primera mà el fenomen meteorològic probablement més devastador de la terra: els huracans; fins i tot hem gosat esbrinar fins a quin punt se'n poden formar a la nostra Mediterrània.
Aquestes ponències només són dues de les 16 que entre el 28 i el 30 de novembre s'exposen dintre les IX Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè. Tres dies per a recordar la vida i l'obra de tres predecessors meteoròlegs, però sobretot, per a determinar l'estat actual de la meteorologia de casa nostra, tant en l'aspecte de recerca i investigació com en l'aspecte tecnològic. Tots els temes tractats s'han agrupat en tres blocs, on trobareu, amb text i gràfics, les ponències de cada un dels participants.
Un any més hi han participat des de professors, científics i meteoròlegs a aficionats. Des de final d'estiu la junta de l'ACAM ha treballat per continuar mantenint el mateix esperit i els mateixos objectius que ens vàrem marcar ara fa nou anys: divulgar història i actualitat meteorològica, tant de caire humà com, sobretot, científic, assequible a tots els interessats pels fenòmens atmosfèrics.
Amb la col·laboració de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, l'Instituto Nacional de Meteorología, la Fundació "la Caixa" i el Servei Meteorològic de Catalunya, hereu d'aquell que va impulsar i dirigir el doctor Fontserè els anys 1920, esperem que les IX Jornades siguin tan interessants com les precedents i que aquest llibre en constitueixi un recordatori ben útil.
ACAM, tardor del 2003