II Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè

Dissabte 9 de novembre de 1996

Un dels objectius de l'ACAM, és ser una plataforma o un catalitzador de la divulgació de coneixements meteorològics amb un mínim de rigor científic. Molts d'aquests coneixements estan dispersos entre institucions, organitzacions o col·lectius de gent que per la seva activitat els són necessaris. Un d'aquests col·lectius és l'aeronàutica. Actualment, a Catalunya hi ha centenars de persones que es desenvolupen dins de l'atmosfera tot adquirint una visió meteorològica diferent de la majoria de persones. Ens referim a aquella gent que vola amb aviació comercial, avioneta a motor, ultralleuger, vol a vela, ala delta, ala de pendent, globus, etc.

La majoria disposen, a més dels coneixements reglats, d'uns coneixements meteorològics autodidàctics i alguns han adquirit un bagatge conceptual dels fenòmens meteorològics excepcional a còpia de volar. Per recollir una part d'aquesta informació i intercanviar-la amb la petita comunitat de meteòròlegs i climatòlegs és pel que l'ACAM ha cregut convenient de portar a terme les ll Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè enguany sota el títol: Meteorologia aeronàutica.

Per primera vegada a Catalunya, i probablement a l'estat espanyol, se celebraran unes jornades on meteoròlegs i experimentats pilots aeronàutics podran intercanviar informació meteorològica i enriquir el debat amb els assistents.

Programa

9:15 Presentació.

9:30 1a ponència: "Meteorologia subsinòptica.
Situacions adverses: problemes i solucions"
Alberto Linés Escardó. Doctor en Físiques i periodista. Meteoròleg. Cap de Meteorologia i Subdirector adjunt d'operacions d'lberia entre 1971 i 1987.

10:15 2a ponència: Avioneta: "Fronts i tempestes"
Mercè Martí. Primera europea en guanyar la Volta al Món en avioneta, categoria Turbo-Charge i absoluta, l'any 94. Homologació de tres records mundials de velocitat per la FAI.

10:40 3a ponència: Ultralleuger: "Turbulència de nivells baixos"
Joan Vidal. Instructor d'ULM (ultralleuger) amb més de 1.200 hores de vol. 3er en el campionat del món de 1990. Director del festival aeri Aerosport d'lgualada.

11:05 Descans-Cafè-Piscolabis

11:30 4a ponència: Globus: "Aerostació: Meteorologia pràctica aplicada"

Josep M. Lladó. Enginyer aeronàutic i instructor de vol. Des de 1978 pilot de globus. 2 cops campió d'Espanya de globus i guanyador travessa dels Alps 88 i 94 i Pirineus 88.

11:55 5a ponència: "Suports Meteorològics a l'aviació lleugera"
Josep Lluís Camacho Meteoròleg, cap de la Secció de Teledetecció Terrestre de l'INM. Va realitzar el suport de la primera travessa de l'Atlàntic sentit E-W en globus.

14:00 Dinar

16:00 6a ponència: Ala de pendent: "Orografia i vents locals"
Mario Arqué. Campió d'Espanya d'ala delta 1985 i subcampió el 1986. Rècord d'Espanya de triangle 1993 i de distància 1991 d'ala de pendent. Editor de llibres sobre vol lliure.

16:25 7a ponència: Ala Delta: "Tèrmiques"
Francesc Viñas. 6 cops campió d'Espanya d'ala delta. Record d'Espanya de distància del 86-91 i 9 anys a la selecció espanyola d'ala delta pels campionats mundials i d'Europa.

16:50 8a ponència: Vol a vela: "El vol en ona"
Marcel Soler. 3000 hores de vol a vela. Insígnia C d'or amb 3 diamants. 8 vegades campió d'Espanya de vol a vela de la classe estàndard.

17:05 Descans-Cafè.

17:45 9a ponència:"Aviació comercial: Enlairament i aterratge"
Rafael Cubero. Llicenciat en matemàtiques i físiques. Meteoròleg i ex-cap del servei aeronàutic i marítim del INM. Comandant de línies aèries d'lberia durant 30 anys. Professor de vol a vela. (*)

18:30 Debat

19:30 Cloenda: ACAM, FAC i Museu de la Ciència

(*) Aquesta ponència serà llegida ja que per contratemps d'última hora, en Rafael Cubero no podrà assistir a les jornades.

Informació general
Seu de les Jornades
Sala d'actes del Museu de la Ciència. c/ Teodor Roviralta, 55. Barcelona.

Informació de les Jornades
Museu de la Ciència, Tel. 93-212 60 50

Internet: http://www.infomet.fcr.es/jornades
Correu electrònic: tmestres@redestb.es

Inscripcions
Es formalitzaran enviant per correu el butlletí d'inscripció i còpia de l'ingrés bancari a l'ACAM, Rambla Solanas, 25. 08940-Cornellà. Barcelona o el mateix dissabte al Museu podent-se efectuar el pagament en efectiu.

Quota d'incripció
4.000 ptes.

Entitat bancària
La Caixa. Agència Av. Litoral, 24-34.
08005 Barcelona. Nº del compte corrent: 2100 1824 1802 000069-78

Drets
Accés a les sessions, lliurament de la documentació, refrigeris i exemplar de la publicació de les ponències presentades.

Organització
- ACAM;Associació Catalana de Meteorologia
- Fundació La Caixa Museu de la Ciència

Col·labora
- AENA Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea
- IBERIA
- FAC Federació Aèria Catalana